Koliko troši? – danas je najčešće pitanje vezano uz automobile, dok je potrošnja goriva vozačima postala bitnija no ikada.

No, znamo li voziti ekološki, a samim time i sigurnije mnogi vozači nisu ni svjesni. Upravo je buđenje svijesti o ekološkoj vožnji glavni cilj Večernjakova edukativnog projekta “Vozi eko sigurno i štedljivo” u sklopu kojeg su se čitatelji Večernjeg lista natjecali u štedljivoj vožnji.

Večernjakovu inicijativu je prepoznala i ORYX Asistencija koja se uključila u projekt s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti energetske prometne učinkovitosti i nužnosti povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu.

Finalno natjecanje održalo se 19. studenog na ORYX Centru sigurne vožnje gdje su natjecatelji prošli brzi dio škole sigurne vožnje u kojoj su se upoznali s bitnom stavkom – maksimalnim kočenjem, ABS sustavom i ono što je najvažnije da na vlastitoj koži osjete koje vozačke tehnike koristiti u kritičnoj situaciji. Ekološka i sigurna vožnja ovise i o tehničkoj ispravnosti auta, ali ponajviše o načinu vožnje samog vozača pa je tako pobjedu odnio Darko Štamf ostavivši iza sebe Damira Mušeca kao drugoplasiranog i Mate Škaru kao trećeplasiranog natjecatelja, a koji su svi nagrađeni članstvima za pomoć na cesti ORYX Asistencije.